Zoeken

Duurzaamheid troef

Benieuwd hoe er volop wordt ingezet op duurzaamheid voor het ontwerp en de bouw van het sportcomplex met velodroom? Lees er alles over in dit nieuwsbericht.



Duurzame wielertempel

Bij het compacte ontwerp werd de nadruk op duurzaamheid gelegd en dit zowel op het vlak van comfort, energieverbruik, water als materialen. Zo worden de kringlopen van het water gesloten door het opvangen van regenwater in de grote vijver (WADI) en het zuiveren van het rioolwater via het rietveld. Ook werd er gekozen voor houtskeletbouw. De gevel zal uit zo'n 2.750 vierkante meter houtskelet bestaan. Deze houtskeletwanden zorgen bovendien voor een optimale akoestiek in het gebouw.


Daarnaast werd er ruime aandacht besteed aan onderhoudsvriendelijkheid, circulariteit en monitoring door middel van een gebouwenbeheerssysteem. Tot slot wordt het dak voorzien van zonnepanelen.


Constructie piste is huzarenstukje

De specifieke architectuur maakt dit best een uitdagend project. Denk maar aan de inplanting van het volume op het smalle en sterk hellende terrein, de aansluiting op het racecircuit, de organisatie van het omvangrijke en complexe programma met de vele flows en toegangen volgens gescheiden circulatiepatronen, de inbedding van de parking in de natuurlijke omgeving, …

Het ontwerp resulteerde uiteindelijk in een compact en uiterst gelaagd gebouw, dat zich met zijn sobere en tegelijkertijd ritmische gevelarchitectuur naadloos integreert in de bosrijke omgeving van Bolderberg. De constructie van de piste wordt wel een huzarenstukje. Hiervoor werd de expertise van pisteontwerper en -bouwer Velotrack ingeroepen.


#wielerdroom #velodroom #vanhtotz #duurzaam #cleantech

112 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven