top of page
Zoeken

De wielerdroom van Marc Wauters komt eindelijk uit

Bijgewerkt op: 19 mei 2021

In gesprek met Marc Wauters, voormalig profwielrenner en Cycling Manager Circuit Zolder.Eindelijk is het zover

De wielersport zit stevig verankerd in het Vlaamse DNA. Toch heeft Vlaanderen maar twee overdekte wielerpistes, allebei in Gent, waarvan er nog maar één voldoet aan de UCI-normen voor EK’s en WK’s. Al jarenlang spreken we over de bouw van een nieuwe wielerpiste in Heusden-Zolder en nu is het eindelijk zover. Het zal een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen worden, waar ook internationale kampioenschappen zoals EK's en WK's kunnen doorgaan.


Velodroom met internationale allures

Volgens Marc zal in het topsportcomplex een wielerpiste worden gebouwd van het hoogste niveau. De piste valt onder klasse 1 van de UCI, de Internationale Wielerunie. “Daardoor zullen we internationale wedstrijden kunnen organiseren”, zegt Wauters. “Maar ook amateurs en beginners kunnen er terecht. De zeven meter brede wielerbaan wordt opgebouwd uit 356 spanten en zal bestaan uit een zelfdragende constructie die zonder verankeringen in de grond steekt. De piste in Heusden-Zolder zal gebouwd worden voor snelheden tussen 30 en 80 kilometer per uur.”


Brede bochten voor toptijden

Bij de bouw wordt uiteraard ook rekening gehouden met de combinatie veiligheid en het behalen van topsnelheden. Hierbij gaat er veel aandacht naar de overgangen van de bochten naar de rechte stukken op de piste. Er werd speciaal gekozen voor brede bochten om zo het snelheidsverlies te minimaliseren. Specifiek wordt ervoor gezorgd dat de uitgang van de bocht op het einde iets hoger is. Dat geeft de renners het gevoel dat de bocht hen helpt door hen op een natuurlijke manier in de richting van de veiligheidszone te loodsen. De geometrie helpt hen ook een uur lang een constante snelheid te behouden.


Investering in onze sportieve toekomst

Het prijskaartje van het sportcomplex met velodroom komt neer op ruim 21,5 miljoen euro. Een investering in onze lokale jeugd en een uithangbord voor Vlaanderen en onze wielersport. Elke Vlaamse wielerliefhebber zal er zijn hartje kunnen ophalen.


"Ik kijk er alvast naar uit om mijn passie voor het fietsen te kunnen doorgeven aan de volgende generaties."

Het sportcomplex van zo'n 15.000 vierkante meter bevat naast een overdekte wielerpiste, ook een middenplein met vier sportunits, een gymnastiekhal, een medisch centrum en een tribune met een capaciteit van 2.000 toeschouwers. "Met deze topinfrastructuur zetten we een grote stap vooruit in Vlaanderen en kunnen we heel wat meer jongeren helpen bij hun ontwikkeling. Ik kijk er alvast naar uit om mijn passie voor het fietsen te kunnen doorgeven aan de volgende generaties," laat Marc weten.


#wielerdroom #velodroom #vanhtotz

723 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page